Omstreden film ‘Censor must die’ mag in Thailand

8.23.2013

 

http://www.hieristhailand.nl/omstreden-film-censor-must-die/Opmerkelijk nieuws van het filmfront: de omstreden film ‘Censor must die’ is door de filmkeuring gekomen en mag gewoon in de Thaise bioscopen worden vertoond, zo meldt Hollywood reporter.
De film is een reactie van regisseuse Ing K en haar man Manit Sriwanichpoom, een vooraanstaand kunstfotograaf, op de censuur van hun vorig jaar verbannen film Shakespeare Must Die. Hierin was het bekende toneelstuk Macbeth van William Shakespeare omgeschreven tot een aanklacht tegen de Thaise staat. Die film mocht niet worden vertoond.

'Censor must die’ mag

Dat Censors Must Die werd goedgekeurd heeft overigens weinig te maken met coulance van de censoren, maar veel eerder met een technische kwestie. De filmmakers laten weten een brief van het ministerie van culturele promotie te hebben ontvangen met de ware reden. “De film is niet door de censors bekeken omdat deze historische feiten bevat. Zodoende is de film niet gekeurd en mag deze aan kijkers van alle leeftijden worden getoond.”

Zware censuur van films

De Thaise filmcensors zijn zeer critisch, zeker als het gaat om politieke gevoelige films. Zo werd eerder al de film Boundary verboden. De film toont hoe een soldaat deelnam aan de opstand in 2010 van de redshirts (de bezetting van het hoofdstedelijk zakelijk centrum die met veel geweld werd neergeslagen). Vervolgens zien we hoe de soldaat terugkeert naar zijn dorp aan de grens met Cambodja, een gebied waar Thailand en het buurland al jaren om in conflict zijn. Nog geen twee dagen later werd inees de film toch goedgekeurd door weer een andere screeningscommissie.
In juni werd de vooraanstaande regisseur Pen-ek Ratanaruang gesommeerd zijn film Paradoxocracy aan te passen. De documentaire bevatte politiek gevoelige interviews met kritische opmerkingen over de democratie en vrijheid van meningsuiting in Thailand.
Uiteindelijk wist de filmmaker de censoren zover te krijgen dat zij akkoord gingen met het verwijderen van alleen de ondertiteling en het geluid in de betreffende scènes. Het grappige is dat de door deze actie de censors zelf aangaven wel deel van de film was gecensureerd.

0 comments: